Indicaties

Een opsomming geven van aandoeningen die met acupunctuur te behandelen zijn is weinig zinvol. Komt u maar gewoon met uw verhaal.

Vrijwel elk gezondheidsprobleem kan succesvol behandeld worden met Chinese Geneeskunde, vooral klachten waar Westerse Geneeskunde geen goed antwoord op heeft. Maar ik moet benadrukken dat het uiteindelijke doel van mijn behandelingen is om jou terug te brengen naar jezelf; de symptomen verdwijnen gewoonlijk tijdens de reis terug naar “huis”.

 

Hoe werk ik?

De laatste jaren ben ik overgegaan tot het gebruiken van de “Vijf Elementen vorm” van acupunctuur, gecombineerd met alle andere vaardigheden die ik in de loop der jaren geleerd heb. Veel mensen kennen het Chinese idee van Yin & Yang. Deze visie op de wereld ontwikkeld zich verder tot de theorie van de “Vijf Elementen” of “Wu Xing”.

Elke beweging of element is het beste te begrijpen door het te vergelijken met de vier seizoenen. In elk seizoen komen we in een andere vorm van energiedynamiek of vorm van Qi.

Winter (volle Yin) is de diepe rust en terugkeer naar de bron, lente (nieuwe Yang) is de wedergeboorte en de uitbarsting van nieuwe energie, zomer (volle Yang) is de tijd om te ontspannen, om onszelf te zijn en te verbinden met het leven en met anderen, tijdens de herfst (nieuwe Yin) keert de natuur zich naar binnen en bereidt zich voor op de “dood” van de winter. Hier zien we de grote cyclus van groei (Yang) en verval (Yin) in de wereld.

De Chinezen voegden nog een vijfde seizoen toe bij het keerpunt tussen Yin en Yang – de nazomer, wanneer er geen groei en geen verval is. Dit is het transitiepunt waar de groei van lente & zomer tot een eind komt maar het verval van herfst & winter nog niet is begonnen. Dit is de oogsttijd. Het vormt een soort thuisbasis voor ons om in te verblijven.

Dit zijn de vijf energiedynamieken of vijf elementen. Chinese Geneeskunde leert dat deze elementen ook actief zijn in onze energiepatronen.

Bij het werken met mensen is het nodig dat ik het dominante element herken, het filter waardoor de wereld gezien wordt, om vervolgens de Qi te helpen om terug te keren tot zijn natuurlijke stroom door de seizoenen.

 

Hoe ziet een behandeling eruit?

De eerste behandeling bestaat uit een intake waarin ik veel vragen stel en een inzicht begin te krijgen in de energiedynamiek. Tong- en polsdiagnose voegen verder informatie toe. Zodoende krijg ik een idee waaraan we moeten werken. Er is ook tijd voor gesprek en discussie.

Vervolgens kan ik een paar naalden zetten en kleine moxakorreltjes gebruiken om verschillende punten te verwarmen en de Qi te stimuleren. Tijdens dit proces voel ik regelmatig de pols om er zeker van te zijn dat de Qi terugkeert tot een gezondere stroom.

Elke nieuwe behandeling begint gewoonlijk met het bespreken van de klachten/problemen  en de nieuwe inzichten, verandering en ontwikkelingen die mogelijk ontstaan zijn. “Ik heb me in jaren niet zo mezelf gevoeld.”

Naast acupunctuur en moxa, maak ik soms ook gebruik van ”Cupping” en ”Gua Sha”. Hier onder vind je een omschrivijng van deze techieken

Naast acupunctuur en moxa, maak ik soms ook gebruik van Cupping” en Gua Sha”.