Hoe verschilt Traditionele Chinese Geneeskunde van Westerse Geneeskunde?

Traditionele Chinese Geneeskunde is gebaseerd op het idee dat Leven = Energie (“Qi”). Het verschil tussen een dood lichaam en een levend lichaam is de energie of “Qi” die het lichaam tot leven wekt. TCM werkt met deze “Qi”.

Gezondheid en een gevoel van geluk hangt af van een voldoende voorraad en een vloeiend stromen van de “Qi”.

Het leven is een proces, een reis. Deze reis wordt gevoed door ons voedsel maar ook door onze levenservaringen. Net zo als we ons voedsel moeten verteren moeten we ook al onze levenservaringen verwerken.

TCM leert dat het belangrijkste obstakels hierbij onze emoties zijn. De emoties die ontstaan als reactie op alle bewegingen en veranderingen van het leven.  Als deze emoties (een vorm van “Qi”) niet in balans zijn en vastlopen, dat gebeurt dit ook met de stroom van “Qi” in de meridianen. Als de “Qi” voor langere tijd geblokkeerd is dan heeft dit gevolgen voor de energie die onze lichaam-geest functies ondersteunt.

Allerlei symptomen kunnen dan ontstaat op een fysiek-, emotioneel- en psycho-spiritueel niveau. In TCM zien we dit als een “boodschap van binnen” dat er iets is misgegaan.

Door het oplossen van de problemen met de hoeveelheid en het vloeien van Qi helpt de Chinese Geneeskunde ons bij het proces van transformatie (verteren) van onze levenservaringen. Hierdoor zal er meer balans zijn in lichaam en geest : een terugkeer naar ons oude zelf.

 

Hoe werkt het?

De Qi vloeit door de meridianen die door het hele lichaam lopen als stromen en rivieren van energie.

Specifieke emoties, als ze niet in balans zijn, verstoren de Qi in specifieke meridianen. Deze kunnen zwak worden als er teveel energie uitstroomt of geblokkeerd worden als de energie vastzit. Door het aanbrengen van naalden in specifieke punten van deze meridianen kan de energiestroom worden aangepast en weer in balans raken.